2012. november 29., csütörtök

Autózzunk!

Többen kérdezik, akik repülővel érkeznek Spanyolországba és autóbérlésen gondolkoznak, hogy milyen a közlekedési morál, mert sok a rémhír, hogy a spanyolok életveszélyesen közlekednek. Én ugye 1 éve vezetek itt, nem is keveset, de szerintem ez tényleg rémhír :-) Az 1 év alatt még egyszer sem láttam súlyos balesetet, max. néhány koccanást. Lehet, hogy Barcelonában és Madridban rosszabb a helyzet, de amennyit én tapasztaltam eddig, az sokkal pozitívabb mint amire jómagam is számítottam - Magyarországon szerintem még mindig rosszabb a morál. Az tény és való, hogy itt senki nem figyel annyira egy beparkolásnál, hogy ne érjen a másik autóhoz, sokszor ki kell centizgetni, ha olyan helyen kell parkolni és ilyenkor senkit nem fog zavarni, ha nekikoccan az előtte/mögötte állónak. Akármilyen új autója van valakinek, biztos, hogy van már rajta minimális sérülés, és mégsem veri senki a fejét a falba. :-) Magyarországon ez úgy fest, hogy ha az ember nekimegy valakinek - ha csak kicsit is -, és egy stresszes vezetőt fog ki, az bizony simán nekiesik a másiknak, hogy hogy lehetett ilyen béna. Na, itt szerintem ilyen nincs. Minden kocsi ütött-kopott és véleményem szerint nem is szabad ide új autóval jönni, hacsak nem kalkuláljuk bele, hogy rövid ideig lesz még makulátlan az autónk.
Ha a kölcsönzőből egy-két ezer km-t futott autót hozunk ki, azon is garantáltan lesz már festéklehúzás vagy kisebb horpadás.
Személy szerint nekem egyszer volt csak problémám egy másik autóssal, amikor a körforgalomban mentem szépen körbe és Ő meg bevágott elém, hogy kimenjen jobbra. Szerencsére jók a reflexeim és nem történt semmi, de nyilván pár percig az ember szive ilyenkor a torkában dobog.
Az autószerelőm ugyan megjegyezte jómultkorában, amikor egy próbakörre mentünk, hogy nagyon andalúz stílusban vezetek, de nem jöttem rá, hogy ez mit jelent, mert elég normálisan megy itt mindenki :-) Na jó, a fekvőrendőr előtt nem állok meg, meg ha látom, hogy a körforgalomban nem jön senki, akkor is megyek tovább, de én ezt inkább dinamikus vezetésnek hívnám :-)  Egy gyakorlott vezetőnek biztosan nem fog semmiféle gondot okozni a vezetés. A körforgalomban ha nem megyünk ki az első kijárón, akkor balra kell indexelni és tudja a mögöttünk haladó, mihez tartsa magát. Ezt mondjuk kicsit nehezen szoktam meg, de már alkalmazom, biztos ami biztos :-)
Az utak kevés kivétellel nagyon jó minőségűek, amit a térkép sokszor alsórendű útnak jelöl, az is sokkal jobb, mint amit otthon megszokhattunk. Kátyúk itt ritkák, persze fagy sincs.
Ami szokatlan lehet, hogy a kétsávos autóúton a biciklisek is közlekedhetnek, ezekre figyelni kell, bár a sebességkorlátozást többnyire mindenki betartja. A biztonsági övre harapnak, egyszer ezért állítottak meg, pedig csak kicsit lejjebb volt csúsztatva a vállamon, mert birizgálta a nyakamat és zavart. De végül megúsztam :-)
A parkolás nagyon sok helyen ingyenes, legalábbis sokkal könnyebb nemfizetős helyet találni és nem érzi úgy az ide látogató, hogy le akarják nyúlni és mindenhol csak fizetni kell. Ezt korábbi Vendégeink mondták.
Spanyolországban szerintem az autó még 1-2 hetes látogatás esetén is nélkülözhetetlen, úgyhogy nem kell félni, bátran beülni és nyomni a gázpedált. A kölcsönzők úgyis olyan biztosítással adják a kocsit, hogy önrész sincs, és mindent fedez. Legalábbis nekem mindig így volt eddig, ha kocsi kellett és rá sem néztek, ha visszavittem.....

2 megjegyzés:

  1. A kétsávos körforgalomban a belső sávból kikanyarodónak van elsőbbsége ha kicsivel is előrébb van a kocsi orra mint a tied. Erre érdemes figyelni, mert Mo-on fordítva van. Tehát ha ki akar menni és indexel jobbra akkor neked ki kell engedni. Ha pedig te tovább akarsz menni akkor balra kell indexelned, ahogy írtad is.
    A gond inkább az, hogy sok a külföldi és kb. mindenki úgy vezet ahogy tanulta és ahogy az ő országában szokott. Na ez vezet a koccanásokhoz...
    Amúgy szerintem is tök normálisan vezetnek a spanyolok, egyáltalán nem jellemző a száguldozás, előzgetés vagy dudálás-levillogás. Zebránál mindig szépen elengednek, ezen eleinte nagyon meglepődtem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen erre már rájöttem, viszont Ő mögöttem volt, nem indexelt csak gázt adott és úgy vágott be elém, két fiatal srác felspoilerezett fekete autóval :-) Túléltük, semmi komolyabb konfliktusom nem volt azóta se, bezzeg Mo-on naponta :-)

      Törlés