2013. október 23., szerda

Mindenki tanul

Kezdünk belerázódni a sulis hétköznapokba, egyre simábban mennek a reggelek is. Próbálunk az iskolával kapcsolatos dolgokról tájékozódni, mert egyelőre még nem nagyon látjuk, hogy valójában mit is tanulnak a gyerekek (ha egyáltalán tanulnak). Patrikról még nem derült ki, hogy mivel tölti a napjait; könyvei nincsenek és a füzetekbe sem került még semmi. Valami összekötősdiről mesélt, de ezzel ki is merült az elmúlt 5 napja. Mindenesetre el nem kapkodják :-)
Linda végre kapott egy matekkönyvet kölcsön, így legalább már azt látom, hogy ötödikben mi a tananyag. Azt nem tudom, hogy vajon itt is többféle tankönyvből tanulnak a gyerekek és választhat az iskola/tanár, vagy teljesen egységes. De pozitívan csalódtam. Gyakorlatilag Lindának új anyag alig van benne; most éppen a zárójeles műveletek sorrendjét tanuljak, amin már rég túlvannak az otthoni tananyag szerint. Van benne mértékegység átváltás, minimális geometria, tizedes számokkal, törtekkel végzett műveletek - de könnyű kategóriába sorolnám őket. Lesz némi négyzetre emelés, de csak nagyon bevezető szinten. Megtanulják használni a számológépet, vonalzót (?!), a matematikai műveletek pontos kifejezését. Nagyjából ennyi. Nem gondolom, hogy ezzel bármi gondunk lesz, sőt, mivel a nagy részét már tudja, inkább sikerélményekre számítok, hiszen Linda amúgy is nagyon jó matekos, és amit tud, azt tényleg betéve tudja, mert az volt a követelmény. Addig gyakorolták, míg mindenkinek perfektül ment!
Környezetismeretből most a vulkánt vették, de a könyvben szó van még a kontinensekről, vesznek némi topográfiát, Andalúziáról fognak tanulni; a vízről, folyókról, alap földrajzi kifejezésekről, klímáról lesz még szó az első félévben, aztán veszik az állatokat, emberi testet, majd átmennek némi történelembe és indítanak az őskorral. A könyv szerintem elég jó (még ha nem is találom túl logikusnak a menetet), sok érdekes kép van benne.
Erős aggályaim vannak viszont például az angollal kapcsolatban - tegnapi órán a mostani slágereket hallgatták rádión; de nem ez az első, hogy zenét hallgatnak. Valahogy minden nap úgy jön ki, hogy nem tanultak szinte semmit (?!), sárkányt hajtogatnak pár napja, és ehhez hasonlóak. Bevezető kedvcsinálónak persze nem rossz, nem lennék boldogabb, ha este 10-ig kéne lecke felett görnyedni.
Az énekóra Linda szerint nagyon dedós, a testnevelés az udvaron zajlik - semmi extra, nincs külön tornacucc (de ide kell a parfüm :-D), fogócskáznak, szimplán mozognak. Ezzel nekem nincs bajom, jobb, mintha szekrényugrást gyakorolnának, és legalább senkinek nem megy el a kedve a mozgástól.
Hetente kétszer mi is járunk Tündivel angolra spanyolra, ahol mindig szerzünk némi új infót az oktatással kapcsolatban. Sajnos előbb-utóbb mindig oda lyukadunk ki, hogy angolul beszélünk - de legalább az is tovább fejlődik ;-) Megtudtuk, hogy hova nem szabadna berakni a 6.osztály végeztével a gyerekeket, hogy lehet elintézni, hogy a legjobb suliba vegyék fel; mert az alapoktatás után bizony sok iskolával komoly gondok vannak (drog is, például).
Visszatérve a mi tanulásunkra :-) Maga a spanyol tanulás azért is nehezebb, mert a tanárnő nem tematikusan megy lépésről lépésre - igaz, az elején ezt Ő többször is elmondta, hogy nem könyvezünk, nem nyelvtanozunk, beszélni tanulunk :-) Igen ám, csak azért a sok igeragozás miatt, valamennyire muszáj lenne ezt is nagyjából átvenni. Bár jó hír számomra, hogy olvasva nagyon sokat értek - beszédben szavanként összerakva is azért el tudok gagyogni minimális dolgokat. Nem vitás, itthon is több időt kéne rászánni. Ha engem kérdeztek, a német lényegesen könnyebb a spanyolnál - ami a ragozást illeti -, viszont az angol szavakhoz való hasonlóság miatt talán a szókincset hamarabb magára szedi az ember spanyolból. Van egy német nő, vele jól eldiskurálok, de pechére nem tud angolul; meg is jegyezte, hogy olyan tanárt/embert nem talált még, aki jó németes és úgy tanítaná a spanyolt. Ezzel fel is van adva a lecke - megtanulom a spanyolt és mehetek spanyolt tanítani a németeknek :-)))


3 megjegyzés:

  1. Szia, Ola, Buenos Tardes, etc.:))) Annyira örülök Nektek, hogy azt Te el sem tudod képzelni. Mi kicsivel több, mint két hete jöttünk ide Torrevieja-ba, és eléggé el vagyunk veszve a lányommal (3 éves), mert a párom dolgozik. :) Jó lenne valahogyan felvenni Veled/Veletek a kapcsolatot. Kérlek írj! Köszönöm! Anita :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! :-) A costablancafan kukac gmail pont com ra tudsz írni! :-) Figyelni fogom! Vannak ám magyarok arra, úgyhogy nem kell aggódni, hamar össze fog jönni ;-) Üdv Enikő

    VálaszTörlés
  3. Nekem meg a nemet nem megy a fejembe. Mar vagy ezerszer nekiveselkedtem, de nem jutok elore. Egyik nap megtanulom, masik nap elfelejtem. :-( Az angol meg a spanyol siman ragadt, minden erolkodes nelkul, a nemet meg akkor se ha belegebedek.
    Csinalhatnank spanyol-nemet tapasztalatcseret :-)

    VálaszTörlés