2012. február 28., kedd

Ami elszomorító

Egy-két héttel a novemberi indulásunk előtt, a műholdas csatornákon szörföltem éppen, amikor az egyik német adón Spanyolország ill. az Ibériai-félsziget elsivatagosodásáról volt egy érdekes dokumentumfilm.
Ma, ahogy jöttünk hazafelé Alicante-ból az N332-es úton, újra eszembe jutott a film - Alicante és Benidorm között ordító ugyanis a szárazság, a növények láthatóan szomjaznak, a talaj borzasztó kemény, látszik, hogy több hónapja nem volt eső.

A középkorban majnem a teljes Ibériai-félszigetet erdő borította, napjainkban az ország 2/3 részét súlyos elsivatagosodás fenyegeti. Már a következő években az ország nagy része véglegesen és visszafordíthatatlanul sivataggá válik. Egyperces itt

Kíváncsiságból rákerestem, hogy megtalálom e filmet itt a neten, és részletekben fent is van (ha valakit érdekel,  itt , de német nyelven ).

Pár év, és az egész ország elsivatagosodik. És ez nemcsak a klímaváltozásnak köszönhető, hanem a felelőtlen felhasználásnak.

Golfpályák öntözése vagy mezőgazdasági termelés?

Minden villához medence vagy ivóvíz?

Ez itt a kérdés.


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon utos kep! En is fotoztam hasonlot Fuerteventuran, ami elvileg a legszarazabb a kanari-szigetek kozul, de meg ott sem volt ennyire melyen megrepedve...pedig ket eve csodalatosan esos telunk es tavaszunk volt,aminek koszonhetoen az egesz orszag sokkal zoldebb volt...nem ugy mint az elmult evben. egy darabig orul az ember az allando napsutesnek, aztan rajon, hogy azert havonta par napot megiscsak jo lenne ha esne egy kiadosat. Egyebkent dobbenten figyeltem en is, amikor pl Almeriaban latni golfpalyakat - Europa egyetlen valodi sivatagjanak kozepen? Az UAE tagallamaiban lehet megtehetik anyagilag, az olajnak koszonhetoen, hogy a sivatag kozepen is oazisokat, golfpalyakat, sot, fedett sipalyat is letrehozzanak, de azt hiszem itt nem ez a helyzet...egyebkent a spanyoloktol tudom, hogy Valencia es kornyeken szokott idonkent 'viz problema' lenni, amikor elzarjak a csapokat, de Madridban elvileg ilyenre meg sosem kerult sor.

    VálaszTörlés
  2. Én azon akadtam ki, amikor a filmben azt mondják a golfozók, hogy ez sok pénzt hoz az országnak, és legfeljebb majd döntően a turizmusból fog élni az ország... Ami nem fog működni, mert már így is épp elég "műanyagot" (értsd: feldolgozott) élelmiszert kapunk az asztalra, mezőgazdasági termelésre igenis szükség van, mert víz után már kaja sem lesz 40 év múlva. Iszonyú mennyiségű víz megy el a golfpályák öntözésére, meg persze a turisták is jóval több vizet fogyasztanak, mint saját otthonukban. És mindehhez hab a tortán, hogy itt a legolcsóbb a víz egész Európában....

    VálaszTörlés