2013. január 19., szombat

Barcelona izomlázzal

Kezdjük az elején :-)

3 óra alvás után csütörtök hajnalban furcsa módon simán kipattantam az ágyból (bezzeg 6.45-kor nem szokott ilyen könnyen menni, ha suliba kell indulni :-) ), és 4.10-kor már robogtam a reptér felé. A kocsit a tervek szerint a Tesco parkolóban hagytam, ahogy mások is csinálják, és a reggeli edzés is megvolt, ugyanis centire 4.55-re értem oda és futnom kellett a buszhoz. Jött is egyből, mondjuk a buszjegy árától elájultam - 450 Ft. A secu sima ügy volt, elég sokan voltak amúgy, de jól haladtunk. A3-ról mentünk, itt három beszállókapu van, tömeg volt, és rosszul van szervezve, nem mindenki látja a lépcsőről, hogy hova kell állnia. Előttem egy szőke ciklon 3 cm vastag talpú és 13 cm tűsarkú cipőben örült a barcelonai városnézésnek (???)  - az én lábom a kényelmes laposban is lerohadt szó szerint... nem vagyunk egyformák :-)
A gépen 11.sorban és jobb oldalon ültem - egyedül a három ülésen, ablak mellett. Aludni nem tudtam, bár fáradt voltam, úgyhogy előszedtem a filmet - és persze megint beütött az a "véletlen", hogy itthon a 120 filmből sikerült kiválasztani pont azt teljesen találomra (csak cím alapján választottam, fogalmam sem volt miről szól) azt a filmet, ami éppen Barcelona-ban játszódik...na ilyen nincs :-)
9-kor már a vonaton ültem kisebb kavargás után, nem volt jól kitáblázva a vonat, és 9.30-kor már a P. Gracia megállónál sakkoztam, hogy merre van a tenger, hol van kelet - mert az ugye nem látszik, ha felhős az ég, kacsáztam itt is - mint utóbb kiderült, a megálló nem pont a P. Gracia-n van, ezért volt a kavalkád. Végül elindultam a Barri Gótic felé, kissé kerülő úton :-) Egy gyors pihenő a Starbucks-ban, egy capuccino mellett bejelentkeztem, hogy megvagyok és élek.
Innen végül eljutottam a hangulatos Óvárosba és igyekeztem keresztbe-kasul bejárni az összes kis utcát. Tele van hangulatos kis üzletekkel, éttermekkel, az ember tényleg nem nagyon tudna választani, ha kéne. Ezen a részen nem láttam igazán rosszarcú embert, semmi félelmetes nem volt, még a Rambla-n sem. Lesétáltam egészen a kikötőig, ott illúziórombolóan a McDo-ban kötöttem ki, muszáj volt töltenem a tabletet (ez a függőség :-D ) meg van wifi, amúgy sem akartam sokat enni. Innen besétáltam újra az Óvárosba, a Katedrálishoz, viszont mivel 13-17 óra között fizetős, úgy döntöttem, hogy akkor majd inkább visszajövök 17.15-re - ahogy sokan mások is tettek. A Katedrális tehát csak sziesztaidőben fizetős (6EUR), a többiben ingyenesen látogatható. Nagyon szép amúgy, képek is jönnek majd természetesen.
A C.Ferran-on végigsétáltam, mondván elmegyek addig az Arco del Triunfo-hoz, de valahogy bekavarodtam megint, és nem pont azon az útvonalon sikerült a megközelítés, hanem attól kicsit északabbra,  de a célt végül is megtaláltam. Innen lefele a kikötő felé található a Parc de la Ciutadella, itt van a katalán Parlament is, egy szép csónakázótó, sokan járnak ide futni, jógázni, meg mindenfélék zajlottak éppen csütörtök délután. Kis pihenő után visszamentem a Katedrálishoz a C. Princesa-n, itt láttam egy nagyon egyedi fagylaltozót, de végül nem csábultam el (majd legközelebb). Olasz fagyi, mindenféle mesterséges cucc nélkül, többen vásároltak, de annyira nem volt melegem - bár 14 fokot írtak a hőmérők.
A Rambla-t én nem találtam különösebben "veszélyesnek" így ránézésre, de az első pár órában betartottam a biztonsági óvintézkedéseimet: igyekeztem nem turistának látszani, de egy idő után nem bírtam, hogy nincs a kezemben a térkép és hogy nem tudok azonnal fotózni, ha akarok.
Éjjel indulás előtt az utolsó pillanatban megfutamodtam a sokágyas kórterem gondolata elől, és végül alig pár euróval többért egy B&B-t foglaltam a Sagrada Familia mellett. Arra gondoltam, hogy ha egy sokágyasban a közelemben horkolnak, akkor annyi az éjszakámnak.... Elcsigázottan tettem az utolsó lépéseket a hostel felé, mikor jött az sms a szállásadótól, hogy 7-ig oda kéne érnem. Kicsit meglepődtem aztán a helyen, mert ez mindössze egy nagy lakás volt, 4 szobával, közös fürdő, közös konyha, de rajtam kivül akkor még senki nem volt, csak reggel derült ki, hogy egy idősebb pasi volt a fiával a mellettem lévő szobában - szóval nem bántam meg, nagyon jól aludtam. A szállásadó nem beszélt angolul, kiderült, hogy kártyával nem tudok fizetni (az is, hogy én néztem be :-D ), de tök rendes volt, mondta, jön a barátja és megbeszéljük. Kérdeztem, hogy van-e esetleg paypal-juk, mert akkor egyből átlövöm a pénzt. 8 körül befutott a srác (aki ama bizonyos 70%-ba tartozik :-) ), és mondta egyből, semmi gond, elnézést is kért, jövő héttől már lesz kártyás fizetés is, de megadta a címet, én meg pp-n átküldtem a money-t, szuper rugalmasak voltak. Nagyon jól aludtam, bár 10-kor még vki fent focimeccset nézett és üvöltött, ha gólt lőttek, voltak is félelmeim, mi lesz itt, de elég fáradt voltam, úgyhogy durmoltam a két tollpaplan alatt rendesen (nem volt fűtés, de nem is hiányzott, nem volt hideg).
Folyt. köv. este :-)

Kikötő - árboc-dzsungel

La Rambla

Pl. Reial

Bonboneria

Óvárosi hangulat

Arc de Triomphe

Katalán Parlament a

C. Princesa hangulat

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a fényviszonyok, a szürkés felhős - napos kombik. Imádom. IZgatottam olvasom mindjárt a második részt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a fotóimmal sajnos nem vagyok elégedett, nagyon kevés lett úgy igazán jó, szerintem. Ez egy új kamera, most vettem, nem ismerem még, egyrészt a korábbihoz képest még a beállításnál is sokkal több a lehetőség, biztos én rontottam el...nem tudom. Viszont imádni fogod Barcelona-t, alig várom, hogy megint menjek jövő héten!!! Nagyon jó volt, és ajánlom, hogy ne üljetek buszra, metróra, nem éri meg, mert akkor egy csomó látnivaló kimarad.

      Törlés
  2. mi is minimálisat metróztunk, azt hittem (és úgy is kalkuláltam) hogy két T10 el fog menni már csak a gyerekek miatt is, de nem, sőt még maradt is 1 jegyünk amit nem használtunk el. :)

    egyébként meg vicces, hogy ennyi idő alatt kb ugyanazokat a dolgokat nézted meg mint mi 4 nap alatt. :D

    aah, ha én egyszer egyedül utazhatnék... azt hiszem amúgy Granadába mennék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, királyság volt így egyedül, mit ne mondjak, meg hát bírtam, gyerekkel nyilván nem lehet menni napi 6-8 km-t :-) Nekem a T10-en még 7 jegy van, de most csüt. Tibidabo-ra nem fogok caplatni, oda kell majd jegy ugye....
      Várom ám a beszámolótokat!! :-)

      Törlés
    2. hamarosan, most egy kicsit másnap van. :D

      Törlés