2013. május 10., péntek

Okoska

Bár már mindenki "okos"telefonnal járkál, én a mai napig hősiesen ellenálltam - bár még azt sem mondom, hogy nagy volt a kísértés, mert nem volt. Mivel a laptop így is a jobbkezem és épp eleget ülök a gép előtt, így nem akartam, hogy még egy kis tenyérnyi vackon is netezzek, ha éppen van rá lehetőség, a fotózáshoz nekem ez nem opció, a GPS szintén nem vonzott - akkor meg minek?
Általában jóban vagyok minden műszaki cikkel, a számítógéppel kapcsolatos majdnem minden problémát tudok orvosolni; nem okoz problémát kis autóból nagyba ülni vagy éppen fordítva, mert pillanatok alatt átállok; még a csöpögő konyhai szifonnal is elbánok, de adott esetben a kocsi kerekét is le tudnám cserélni - de bevallom, ez a kis hülye okostelefon bizony kifogott rajtam rendesen. G ugyanis addig fűzött, hogy ez "sokkal jobb", hogy bármiről azonnal értesüljek, hogy kaptam egy "céges" telót - és bizony nosztalgiából újra meg újra visszarakom a SIM kártyát az én jó öreg imádott Nokiámba. Először is, hiába volt minden telefonszám a SIM-en, okoska nem látta, és bár magyar nyelvre van állítva, semmi ilyen lehetőséget nem találtam. Végül valamilyen szinten úgy egy hét után orvosoltam a problémát, és a Kedvencekbe behúztam a gyakran hívott telefonszámokat, de ez nem ugyanaz. Az első csengetéskor hiába nyomtam a képernyőn a zöld telefont, nem csinált semmit - aztán persze rájöttem, hogy el kell húzni (tiszta agyrém :-) ). Igen ám, de ha túl sokáig cseng, mert én éppen tök máshol vagyok, akkor már csak opciókat kínál fel a csengetés mellett, hogy "Elutasítás üzenetben" - "Most éppen vezetek, hívjon később" - " Most nem érek rá" stb. stb.
SMS-t írni nekem egy ilyenen több mint kínszenvedés, mert a régi Nokia-kon pont megfelelő méretűek voltak a billentyűk ahhoz, hogy sürgős esetben akár vezetés közben vakon is írhasson az ember. De ezen?? Ki kell guvasztani a szemem, hogy lássak valamit, pedig jó a szemem. A netezést is próbáltam, de semmi élvezeteset nem találtam benne. A játékok sosem érdekeltek, úgyhogy emiatt is mínuszpont okoskának.
A GPS-hez meg kéne adnom a helyemet, amire nem vagyok hajlandó. Meg amúgy is, én azon a véleményen vagyok, hogy ezek a ketyerék teljesen leszoktatnak a gondolkodásról, és bár nekem is van a kocsiban egy rádiós navi, de itt sosem használom. Ha nem egy nagyváros belső kerületi utcájába kell mennem pontos, adott címre, akkor egyszerűen nem vagyok hajlandó beprogramozni. Egyrészt szeretem megnézni a googlen-n, a street view-n - sétálva - hogy kb. hogy kell odajutni, ahova készülök, megjegyzem, hogy milyen épület, benzinkút, bármi van a sarkon és ez teljesen jól működik, gyakorlatilag sosem tévedek el - 200m kerülőtől meg nem megyek a falnak. Néhányan annyira hozzászoknak az ilyenek használatához, hogy sokadszorra sem találnak el fejből ugyanarra a címre, ahol már előzőleg ötször jártak. Nonszensz :-)
A múlt héten érkező német vendégeim például pont a navigációval tévedtek el, holott a lelkükre kötöttem, hogy NE kapcsolják be, mert a fizetős pályára fogja őket vinni - persze nem hallgattak ám rám, így aztán éjjel 1/2 2-kor érkeztek meg - Malaga repterétől potom 4 órát vett igénybe így az amúgy egyórás(!) út. Teljesen jó leírást adtam - mások idetaláltak! - a főúttól 100m-re lakunk, tényleg nem egy nagy wasistdas idetalálni.
Vissza okoskához: két hét után - bár hitegetnek, hogy meg fogom szokni - határozottan a nem mellett szavazok. A gyerekek persze jobban kezelik a tabletet, meg a telót, de csak a játékok miatt, úgyhogy ha valakinek csak telefonálni-sms-re kell, azt én határozottan lebeszélem egy érintős kütyüről. Öcsém járt úgy, hogy többször lefagyott az okoskája, mígnem dühében megtaposta néhányszor, na azóta működik hibátlanul. És senki nem akarja ellopni tőle :-D
Ez is csak egy újabb divatcucc a sok közül - és én amúgy sem vagyok a mai fogyasztói társadalom gyöngye ;-)

5 megjegyzés:

  1. Szia Enikő, én nagyon utálom. Nekem is gombos, régebbi Nokiám van (pedig csak 5 éves) és imádom, Music telefon, lehet rajta rádiót hallgatni, meg mp3-akat, kicsi, nagyon lapos, munka közben elfér kényelmesen a farzsebemben és én szeretem, ha van gomb nyomni, ezek az érentőképernyős vackok az agyamra mennek. Páromnak van ilyen okosa a cégétől és néha van, hogy szól, vygem fel vagy akármi és mindegy, hogy hogyan touch-csolom a képernyőt, nekem sosem reagál sem az enyhe, sem a durva simogatásomra. Földhöz tudnám vágni. Szerintem tök hülyeség az ilyen teefon. Internetre sosem használjuk, mert az drága, telefonálni, meg tökéletes a régi is. Én már most félek, hogy ha beszarik a Nokiám, honnan szerzek új billentyűs, hagyományos telefont. Puszi, holnap repülünk Barcelonába

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj tényleg, de jó Nektek!!! Nézzetek meg ám mindent. Szuper meleg van, bár nekem már túl meleg.
      Telót begyűjtöttem egy párat, nem okos Nokiát, úgyhogy amúgy sem volt egyik sem dögledező típus, remélem még jó néhány évet lehúznak ;-) Puszi és majd írjál ám BCN-ről! :-)

      Törlés
    2. Jajj, a wetter.com-on vacak időt mutatnak Barcéban. Csak 20 fok, minden nap felhős és szerdán egész nap eső. :-( Én 30 fokot és kék eget akarok, unom már, hogy folyton szar idő lesz ott, ahova utazunk. Ja, meg forma1 is lesz és állítólag bolondokháza ilyenkor a város.

      Törlés
    3. Itt nagyon meleg és fülledt az idő, a teraszon árnyékban vergődöm éppen :-D A gyerekek is fürödtek, a víz is átmelegedett. Mondjuk BCN kicsit északabbra van - szerintem jó idő lesz, majd oda küldöm a napot :-)))

      Törlés