2013. február 16., szombat

Róma - az első nap útvonala

Terminitől indultunk a Piazza della Repubblica felé - itt gyors kukkantás a Santa Maria degli Angeli bazilikára. A Via V. E. Orlando-n kimentünk a Via XX Settembre-re, majd a Via del Quirinale-n végigsétáltunk (ez a kormányzati negyed, tele minisztériumokkal és hivatalokkal, ami látszik az utcák tisztaságán is). A Quirinale-palota előtti térről csodás a panoráma egyenesen a Vatikánra.
Leballagtunk a Trevi-hez, persze mint ahogy várható volt, nagy a tömeg. Útközben a térképet nézegetve persze folyamatosan újraírtuk a tervet, mert egyszerűen mindig akadt valami, amiről úgy gondoltam, hogy ezt is muszáj megnézni. Így a Spanyol-lépcsőhöz sokkal kacifántosabb úton indultunk, a Via del Corso-t keresztezve a Piazza de Montecitorio felé vettük az irányt, ahol több újságíró áll a téren és interjúkat adnak valakik. Kisétáltunk a egészen a Tevere partjáig, melynek két oldala nem túl biztatóan néz ki, hömpölyög a koszos víz, tele szeméttel, hajókázásra teljesen alkalmatlannak ítélném, de van kint a parton egy-két tábla, miszerint 16 EUR/fő lehet városnézni úszó ladikon (nem vállalnám).
Felértünk az Augustus mauzóleumig, mely zárva volt (vagy én voltam a béna és nem találtam bejáratot). Innen átvágtunk a Via del Corso-n újra és végigsétáltunk a Via Condotti-n némi kerülővel, mert megpillantottunk egy Carrefour Express-t - az első élelmiszerboltot a Termini után. A Spanyol-lépcsőn pihentünk egy sort, nem volt akkora tömeg, mint 2006 novemberében.
A lépcső tetején található Trinita dei Monti templomba is benéztünk, a lépcsőn román kolduslány, mindenkinek duruzsol.
A következő állomás a Piazza del Popolo - erre a térre sem emlékeztem, de párhuzamosan megnéztük a régi  képeket is, jártunk itt - ahol készültek már az esti záróbulira, ahogy írtam akkor este. Lovasfelvonulást láttunk aztán Apu kidőlt és a Spagna-tól hazametróztunk - Ő aludt egyet, én neteztem egyet, majd este vissza a városba metróval a Popolo-ig, meg akartuk nézni a tüzijátékot. Persze meleg nem volt, unalmas és fárasztó volt ácsorogni, bár a lovasbemutató és a tánc maga jó volt, úgyhogy a tüzijátékból nem lett semmi, már csak a durranásokat hallottuk. Még elsétáltunk megnézni az esti Spagna-t, majd hazametróztunk a Terminihez. A hajléktalanok már kicuccoltak, alváshoz készülődtek - nem mondom, hogy nem volt döbbenet látni mennyien vannak.

Piazza della Repubblica

Kilátás a Piazza del Quirinale-ról

Quirinale-palota

Fontana di Trevi
Galleria Alberto Sordi a Via del Corso-n

Cukiságok :-)

Palazzo Montecitorio
A Tevere partján


Palazzo di Giustizia

Piazza Porto di Ripetta

Élet a Via del Corso-n
A Spagna felé




Piazza di Spagna



Zöld kertek a tetőn
Piazza del Popolo

Készülődés az esti Karneválra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése