2013. március 5., kedd

Büszke pöttyös

2 héttel ezelőtt 4gyerekes anyukává váltam egy szerda du. erejéig - Linda barátnője és Patrik haverja is itt voltak illetve aludtak négyesben. Fürdetéskor gyanús volt G., hogy miért vakarózik meg volt rajta egy pötty is amit már elvakart és egy pillanatra át is suhant az agyamon, hogy mi van, ha ez bárányhimlő de aztán nem foglalkoztam vele. Másnap délben leadtam G.-t, aztán este jött a telefon, hogy G. bárányhimlős. Még Judit akart elnézést kérni, hogy hát neki már szóltak az oviban, de mondtam, hogy semmi gond, és spec határozottan nagyon örülnék, ha Patrik is elkapná és legalább gyerekkorban túlesne ezen.
Linda 2,5 éves volt és éppen Németországon át tartottunk Anglia felé, amikor az első szálláshelyen éjjel hol láza volt, hol nem - így felváltva egészen reggelig. Nem mértem, mert nem szoktam lázmérővel járni, eleve nem szoktak lázasak meg betegek lenni, csak úgy éreztem, hol forró volt a gyerek, hol meg tök normális. Reggel semmi baja nem volt, de azért elmentem a patikába Nürnbergben, hogy vegyek lázcsillapítót biztos ami biztos alapon. A patikában először is kiröhögtek (majdnem), hogy náluk nem szokás 38.5 C alatt lázat csillapítani ez az ajánlás. Na mondom remek, de azért adjanak valamit. Mondta a patikus, hogy tényleg csak akkor adjam be, ha már 3 napja lázas - megígértem. A lázcsillapító amúgy meg a kukában végezte, mert nem volt rá szükség. Következő nap kijött rajta néhány pötty, de nem is gyanakodtam, annyira kevés volt. Végül aztán csak találgattuk L. keresztanyujával, hogy ez lehet, hogy bárányhimlő lesz. Mindenesetre nem tudtunk mit csinálni, a programon nem tudtunk változtatni, átkompoltunk Angliába, mentünk Legolandba Windsor mellé, úgyhogy így heverte ki Linda a bárányhimlőt :-) Pöttye nagyon kevés volt, se láz, semmi, azt mai napig nem értem, hogy miért nem lehet levegőn lenni (jó persze lehet, hogy mások is elkapták, hát istenem).
Ennek örömére vártam most is, hogy jöjjenek a pöttyök és reggel már kezdtem is örülni, mert egy megjelent, meg vakarózott is, és bár kiborult még, hogy Ő nem akar bárányhimlős lenni, most már tökre örül, mert elmagyaráztam, hogy sokkal jobb, ha most lesz rajta túl, mint esetleg felnőttként. Így az esti fürdés után a tükörben büszkén nézte végig a pöttyeit - nincs sok, de már egyértelmű, hogy ez az lesz - és kijelentette, hogy holnapra se lesz sok. Úgy legyen :-)
Mindenesetre tényleg örülök, ma már egy ilyen szimpla gyerekbetegségre is kész művészet szert tenni.

5 megjegyzés:

  1. Nekem brutális bárányhimlőm volt, az egész testem tele volt több száz pöttyel és halálra vakartam magam, hiába mondták, hogy ne vakarjam, mert csúnya lesz a helye, nem bírtam ki és vagy 3 hétig tartott, én nagyon utáltam és soknak a hely látszik ma is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az enyémre már nem emlékszem, de úgy tűnik, hogy Patrik is tök jól megússza - szerintem max. 40 pötty lehet, abszolút nem mondanám brutálnak...nem tudom min múlik, hogy mindketten ilyen jól megússzák, ráadásul azt mondják a "szakértők", hogy sokkal több pöttyre már nem is kell számítanunk, max, ami még ma kijön. Ez tök jó :-)

      Törlés
  2. Lehet levegon lenni, csak nem biztos, h azt a gyereket, akinek meg a szemgolyojan es a fitymaja belso reszen is kiutesei vannak (a szemgolyorol van fotodokumentaciom, az egyebekrol nincs), 3 napig tuzel a laztol es se ulni se fekudni nem tud, mert minden testfelulete be van boritva fajdalmas pottyokkel, ki akarnad vinni. Bent is eleg nagy szivas, gondolom kint meg nagyobb. Anyukam mindig azt mondta, "aki beteg, fekudjon". A baranyhimlo betegseg.

    VálaszTörlés
  3. Az egy kozossegben levo fertozodes halmozodik, tehat az elso lehet h egy potty van, a masodikon 40, a harmadikon 10000. A fiam a harmadik volt, egy hosszu, karacsony/szilveszter/egy het sieles teliszunet alatt kapta el az unokatesoktol, akikkel ejjelnappal egyutt volt. Az elson 3 potty volt, vegig sielt, amasodik egy napot benn toltott, az enyemen egy hettel kesobb jott ki es az ellensegemnek sem kivanom az "atralmatlan gyerekbetegseget", borzalmas volt. Mazli, h nincs harmadik gyereked, o megszivta volna valoszinuleg.

    VálaszTörlés
  4. Persze, nem vitatom, hogy van ilyen is, de nálunk se láz, se levertség, még étvágytalanság sem társult a pöttyökhöz....úgyhogy szerencsések vagyun valószínűleg. Az én környezetemben az átesettek mind láz nélkül és könnyen vészelték át...de nem tudom, min múlik.

    VálaszTörlés