2012. december 2., vasárnap

Róma hirtelen ötlettől vezérelve

2006 őszét írtuk, szokásos módon - céltalanul, tehát nem volt semmi komoly terv - nézegettem csak úgy kiváncsiságból a repjegyárakat a flyniki oldalán. Akkor reklámozták erősen a "már 1 EUR-ért" repülhet" lehetőségeket, de a barátnőmmel a Wizz-nél nem mertünk soha 6 hónapra előre foglalni 1 Ft-os jegyet, mert a férje meg volt győződve, hogy ennyi 1 Ft-os jegy melett 6 hónap múlva sehol nem lesz a légitársaság. Nos, erre azért rácáfoltak, és ha 1 Ft-ért nem is, 290 Ft-ért (Wizz klubtagságival és Wizz kártyával fizetve) simán lehet jegyet találni egy útra - illetékkel, kézipoggyásszal).
Maradt tehát a legközelebbi lehetőség, a Niki, amivel amúgy is sokat repültem korábban, míg Ausztriában éltem, és nagyon szerettem is őket, a kiszolgálás és minden kifogástalan volt.
Keresgélés közben akadt meg a szemem a Bécs-Róma-Bécs járaton november végére - ár 1 EUR. Remek, akkor megyünk Rómába. Nem lehet ilyenkor ám sokat vacakolni, le kell foglalni, így is történt, 2 jegy gyorsan lefoglalva és úgy mentünk, hogy a visszaút is 1 EUR volt :-) Hozzájött még az illeték, összesen 19 EUR-t fizettünk 2 főre oda-vissza. Aztán eszembe jutott, hogy végigkérdezem az ismerősöket, hátha lenne kedve másnak is jönni, így aztán röpke idő alatt összejöttünk összesen 14-en (velünk együtt), igaz a későbbi foglalóknak már 19 EUR/fő lett a jegy, de ugye az sem drága egy nem fapadossal.
Rómába érkezve a reptéren gyorsan feltérképezve a bejutási lehetőségeket, a minibusz mellett döntöttünk, mert egy 8 személyes és egy 4 személyes együtt oda-vissza útra foglalva kevesebbe jött ki fejenként, mint a vonat+a többi, ráadásul még azt sem tudtuk volna, hogyan is jussunk el.
Róma drága szállásügyileg, a többiek minden szervezést rámbíztak, így kicsit a külvárosban, de szuperjó szállodában laktunk 4 v. 5 éjre 64 EUR/szoba - mindenki elégedett volt :-) A buszmegálló közel volt, igaz nem kiírásnak megfelelően jött szinte soha; onnan a metróval pillanatok alatt beértünk a központba, ahonnan általában már csak gyalog bóklásztunk. A társaság szétszakadt olykor, mert 14 embert nehéz kordában tartani :-)) , meg mindenkinek más a tempója, máskor éhes, stb.
Egyedül a Vatikánba mentünk mind a 14-en és ez emlékeim szerint igénybe is vett egy egész napot, bár reggel 10-11 előtt sosem tudtunk elindulni a szállodából :-)
Nekem a Vatikán - ráadásul tömegben hömpölyögtünk végig - így sok és emészthetetlen volt - amúgy sem vagyok egy igazán művészetre kattanó ember, igen, bevallom, de a társaság többi tagja sem volt az. Láttuk, szép volt, de így 6 év után még a képek segítségével is nehéz visszaemlékeznem.
Nagyon tetszett viszont a Trevi-kút, úgyhogy ide minden este elsétáltunk és persze hiába volt november vége, ami már aztán végképp nem főszezon, mindig tömeg volt, ahogy a Spanyol-lépcsőnél is.
Róma amúgy nem egy tiszta város szerintem, a metrón le voltam döbbenve, ehhez képest még a budapesti is exkluzívnak számít :-)
Busz híján a katakombákhoz gyalog sétáltunk ki, jó kis túra volt és érdekes.
Általában egyszer ültünk be valahova kajálni, de kiemelkedően jóra nem emlékszem. Reggel igyekeztünk egész napra jóllakni, mert ott viszont bőven volt választék, este meg általában félholtan zuhantunk ágyba az egész napos menés után.
Hazafelé maga Niki vezette a gépet és mindenki kapott egy dedikált képeslapot is, melyet a mai napig őrzünk :-)
Szép volt, jó volt, meglátjuk, sikerül e újra eljutni februárban Rómában a 290 Ft-os jegyemmel :-))) (visszaút még nincs)


Spanyol-lépcső: ember hátán ember :-)






Vatikán - itt is tömeg








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése